Logo Kyjady

Maine coon cattery KyJaDy

 

 

Voeren op maat

Hoe zit de kat in elkaar?

Een kat is een obligate carnivoor, een strenge vleeseter dus. Dit is te zien aan zijn gebit en aan de lengte van zijn darmen en de hoeveelheid smaakpapillen die een kat heeft. De lengte van de dunne darm van een kat is 1 tot 1,8 meter (een mens heeft 6 tot 6,5 meter dunne darm) In de dunne darm worden moeilijk verteerbare stoffen alsnog verwerkt. De omloopsnelheid van de voeding bij een mens is ongeveer 24 uur (van inname tot het verlaten van het lichaam). Hetzelfde proces duurt bij de kat ongeveer 6 uur, dit betekend dat de voedingsstoffen die een kat tot zich neemt veel makkelijker verteerbaar moeten zijn om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Als dit niet goed gebeurt verlaten de voedingsstoffen als half verteerde massa het lichaam. Het kattengebit bestaat uit scherpe en puntige tanden en kiezen dat gemaakt is om vlees in stukken te scheuren. Katten zijn niet in staat om te kauwen, hiervoor heb je de platte kauwvlakken nodig die mensen bezitten. Dierlijke eiwitten zijn ook noodzakelijk om goed te kunnen functioneren, hier haalt de kat taurine uit. Taurine is een aminozuur wat alleen in dierlijke eiwitten zit. Een gebrek aan taurine lijdt tot blindheid en hartfalen.

Wat zit er in kattenbrokken?

Om de meeste brokken zitten granen en aardappel, dit zijn stoffen die moeizaam verteren. Dus deze zullen zonder noemenswaardige voedingsstoffenafgifte het lichaam van de kat verlaten. Een probleem wat bij het eten van deze brokken komt kijken is dat een kattenlichaam voor de vertering veel stoffen aan moet maken. Voor een gezonde kat is dit geen probleem, maar een oudere of verzwakte kat kan dit problemen op gaan leveren. Het lichaam raakt uit balans en het risico op disfunctioneren zal steeds groter worden. Het gevolg is een groeiend risico op hart- en nierfalen en blaasproblematiek.

Vocht is essentieel

Voor de vertering van droogvoer is een grote hoeveelheid vocht nodig. De meeste katten hebben van nature geen goede dorstprikkel. De kat is van nature een woestijndier en de natuur heeft daarom geregeld dat de kat nauwelijks merkt wanneer hij dorst heeft. Bij het vangen en consumeren van de prooi consumeert hij vers vlees dat boordevol vocht zit om zo de balans goed te herstellen. Het eten van droge brokken zorgt ervoor dat de kat niet voldoende vocht tot zich neemt. Dit zal bij jonge gezonde katten geen direct zichtbare problemen veroorzaken maar bij een oudere kat kan het lichaam op deze manier niet functioneren en in de problemen komen. Eén van de bekendste problemen is blaasgruis.

Zuur - base?

Een kattenlichaam heeft een zuur milieu nodig om goed te kunnen functioneren. Brokken zijn basisch (tegenovergestelde van zuur). Hoe meer base de maag zal worden hoe minder goed het verteringsproces zal verlopen. Een lage PH-waarde in de maag van de kat is een groot probleem omdat ook hier nierfalen en blaasgruis op de loer liggen, evenals een te hoge bloeddruk en hartfalen.

Braken bij katten?

Een kat eet bij het eten van brokken vrijwel altijd meer dan nodig. Het speeksel van de kat bevat geen enzymen voor de voorvertering. Eenmaal een kwartiertje in de maag begint de voorvertering. De alvleesklier maakt enzym aan en de brok zet uit, dus vervolgens is de maag veel voller als dat de kat in eerste instantie verwachtte. Om van die druk in de maag af te komen gaan ze braken. Dit braken komt dus niet omdat ze niet tegen het bewuste voer kunnen maar omdat ze zich overeten. Andere katten zullen passief worden om zo de spijsvertering te laten plaatsvinden en van het vervelende gevoel af te komen.

Premiumvoer

Voeder heeft geen voorschriften waaraan ze moeten voldoen om premiumvoer genoemd te mogen worden. Over het algemeen voegen fabricanten die deze titel voeren wel iets speciaals toe aan hun voer. Bijvoorbeeld FOS probiotica, deze zorgt ervoor dat de darmen langzamer gaan werken zodat de kat zich langer vol voelt. Verder zit er in veel diervoeder suiker, waardoor de katten verslaafd zijn geworden aan het voer en een plotseling suikervrije (gezondere) voeding ze afkick verschijnselen geeft in de vorm van bibberen en passief worden.

Het kattengebit

Zoals bovenstaand al was vastgesteld is het kattengebit gemaakt om vlees in stukken te schuren. Kattenbrokken kunnen hiermee dus niet gekauwd worden maar hoogstens in stukken gebroken en doorgeslikt. Een deel van de brokken zal zich door vochtgebrek aan de rand van het tandvlees hechten. Dit gaat zich omzetten in tandsteen wat weer tandbederf veroorzaakt. Dierenartsen moeten daardoor veel gebitten reinigen en renoveren of in de meest extreme gevallen tanden en kiezen trekken. Uiteraard komt er bij een slecht gebit ook een stukje aanleg om de hoek, sommige katten hebben meer aanleg voor een slecht gebit net als bij mensen. Het poetsen van de tanden gaat vanzelf en een stuk minder traumatisch als men de katten een goed stuk rauw vlees laat eten.

Ad-libitum

Dit betekend de hele dag door beschikking hebben over een goede voeding en vers water. Ad-libitum is de eetwijze van een gezonde kat. Dit betekend dat sommige katten moeten leren omgaan met honger en beter gedoseerd moeten leren eten als ze vers voer aangeboden krijgen. Maar het is een fabeltje dat katten persé brokken moeten eten, dit is niet nodig.

Wat voeren we de kat dan wel?

Het best is om de natuur volledig na te bootsen, maar het is niet wenselijk om een huis vol kadavers te hebben liggen aangezien dit behoorlijk gaat stinken op den duur. (deze manier van voeren heet BARF: Bones and Raw Food fo Biologically Appropiate Food) Hierdoor komt het jacht instinct van de kat weer volop naar boven. Het voeren van vers vlees is wel wat duurder als bv de brokjes van de Lidl. Van belang is om goed te kijken bij het voeren van natvoer/blikvoer dat er geen graan inzit, geen groente en geen suiker en dat het vlees/vispercentage moet boven de 70% liggen. Het verdient evenwel aanbeveling voor degene die niet volledig over willen gaan naar vers vlees voeren dat zeker 2 keer per week "iets vers" te kauwen is. Dit kan variëren van kuikens tot een rauw stukje koolvis, een rauw stukje kipfilet (katten zijn niet gevoelig voor salmonella) of rauw lamshart. Koken is overbodig want zo gaan de vitaminen eruit. (Let op want op deze manier is het wel eenzijdige voeding en dus niet compleet) Dit is dus een extraatje om het gebit en de ingewanden te reinigen. KVV voeren ligt het dichste bij de natuurlijke voeding van de kat, maar er zijn ook volop volledige versvleesvoeren uit de diepvries verkrijgbaar. (bv. carnibest) Let wel op bij het overzetten van de kat op versvlees, een kat mag immers niet vasten omdat hij dan kans op leververvetting loopt. De kunst is dan om kleine beetjes aan te blijven bieden. Eventueel kan er wat blikvoer wat ze normaal eten doorgemengd worden, of het iets warm te maken (een kat volgt vooral zijn neus bij het eten dus als het goed ruikt zal er eerder gegeten worden)

Voedingsschema

Kitten

80 tot 100 gram per kg lichaamsgewicht

3 a 4 keer per dag

Volwassen kat

30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende kat: 60-80 gram per kg lichaamsgewicht

2 keer per dag

 

 

bron: Deborah Theijn